Hotel Wonderland voor onbepaalde tijd stilgelegd; wat is er gebeurd?

Hotel Wonderland
4 min readMay 17, 2022

In dit artikel delen we wat er de afgelopen periode is gebeurd met Hotel Wonderland.

De realisatie

Na een intensieve bouwperiode met veel bloed, zweet en tranen, startten we in oktober 2021 met de kaartverkoop. Op dat moment was van een nieuwe lockdown geen enkele sprake, iedereen bereidde zich voor op een najaar vol uit eten, uitgaan en cultuur. Dat zagen we ook in onze kaartverkoop; nog voor we een show gespeeld hadden verkochten we al ruim 600 tickets per week. We keken enorm uit naar onze opening op 13 november.

Lockdown: jullie moeten dicht

Toen kwam op 11 november het bericht dat we op 12 november moesten sluiten. Een voor ons heftige wending: alles stond in de steigers, de laatste facturen van de realisatie waren net binnen en we hadden gerekend op een vol najaar met shows en bedrijfsuitjes.

Er volgde een sluiting van bijna vijf maanden. Steun was er in eerste instantie nauwelijks als startend bedrijf. Onze buffers die we hadden ingecalculeerd gingen langzaam op, want veel kosten liepen door. Scenario na scenario volgde met telkens een nieuwe openingsdatum: februari? Maart dan misschien? April pas?

Compensatieregeling

Gaandeweg werd duidelijk dat er een ruime compensatieregeling voor de cultuursector zou worden opgetuigd, om de gemiste inkomsten van de sluitingsperiode te compenseren. Dat gaf wat lucht, al was het maar om de stapel facturen die er nog lag te kunnen betalen. We informeerden onze crediteuren keer op keer. Het duurt langer dan we hoopten en dachten, maar het komt.

Opnieuw de deuren open

Eind maart konden we dan eindelijk alsnog onze deuren openen. Een feestelijke première op 14 april was een hoogtepunt: na maanden van stress en onzekerheid kon dan eindelijk de champagne open. Het was ook het startschot voor een stevige marketing-campagne, online en offline. Op dat moment verkochten we al zo’n 150 tickets per week, lang niet genoeg om uit de kosten te komen maar met recensies, marketing en mond-op-mond-reclame in de pijplijn een goed uitgangspunt om snel weer naar die 600–700 tickets te komen.

Hele goede reviews

Het zag er ook inhoudelijk allemaal goed uit. De reviews op Google waren waanzinnig goed, zowel qua sterren als ook qua inhoud. Gasten beleefden een fantastische avond die nog lang bij ze bleef — precies wat we voor ogen hadden. Diverse landelijke kranten schreven een pagina vol over Hotel Wonderland, met vrijwel niets dan lof. Een totaal nieuwe vorm van theater die je verwonderd en in lichte verwarring achterlaat.

Timing, timing, timing

De werkelijkheid die de weken na de première langzaam duidelijk werd was echter anders. Alle marketing, PR en reviews ten spijt, verkochten we nog steeds maar 150 tickets per week. We spraken met allerlei mensen uit de sector en langzaam maar zeker werd duidelijk dat we niet de enigen zijn. De slechte timing zo kort voor de zomer, mensen die na Corona eerst gaan reizen, uit eten en feestjes inhalen, inflatie die de portemonnee raakt en zorgen om de oorlog in Oekraïne maken dat mensen zich totaal anders gedragen dan we allemaal dachten. Geen massale run op eindelijk weer cultuur, maar een voorzichtige houding en volle agenda’s.

Op pauze is nog de enige optie

Na nog een week met nauwelijks meer verkochte tickets werd het onvermijdelijk om de knoop door te hakken: we moeten de show stilleggen om nog meer verlies te voorkomen.

Ondertussen was er nog die steun van de overheid. Een aanzienlijk bedrag dat we natuurlijk terecht willen laten komen waar het hoort: in de sector en bij iedereen die zo hard gewerkt heeft om Hotel Wonderland te realiseren. We laten ons adviseren en vinden begrip en waardering voor onze poging dit voor elkaar te krijgen. Als we omvallen dan is er sowieso niets, maar met het juiste plan en alle partijen aan boord kunnen we toch in ieder geval dit nog voor elkaar krijgen.

Van pauze naar voor onbepaalde tijd op stil

We zitten er nog middenin, maar nu duidelijk is dat wij op korte termijn de show niet meer zullen spelen voelt het als het juiste moment om iedereen die ons al zo lang volgt en zo intens heeft meegeleefd met dit waanzinnige avontuur, ook hierin mee te nemen. Het avontuur komt abrupt tot een voorlopig einde, maar we hopen vurig op een nieuwe plotwending waardoor Hotel Wonderland — binnenkort of later, in Zaandam of elders — alsnog gasten mag ontvangen.

We houden je op de hoogte.

--

--